Powered By Blogger

Manu emuāru saraksts

Lapiņas

kāmels :)

kāmels :)
bilde

helo

čau kāmīt :)

Meklētājs

trešdiena, maijs 19, 2010

kāmji slepkavo cilvēkus :D


Kāda ASV iedzīvotāja iesūdzējusi tiesā mājdzīvnieku veikalu, un sava vīra nāvē vaino tur pirkto mīluli. Kāmis nebūt nebija asinskārs slepkava un sava saimnieka nāvē ir vainojams tikai pastarpināti. Pie vainas bija kāds vīruss, kas no kāmja aizceļojis pie tā saimnieka. Kāmju īpašniekiem nav pamata uztraukumam, veikala īpašnieks ziņo, ka vīruss ir ļoti rets un cilvēkiem parasti izraisa tikai gripai līdzīgus simptomus. Kā redzam ar dažiem izņēmumiem. 2005 gadā vairāki cilvēki miruši no līdzīgas kaites.

Savulaik visa pasaule baidījās no putnu gripas, tagad mums ir jauns bieds: kāmju vīruss.

smieklīgi attēli :D






Zeltainais Sīrijas kāmis


Mājās visbiežāk tiek audzēti Sīrijas zeltainie kāmji, viņi sastopami dažādās krāsās unm ar dažādu apspalvojuma garumu, arī svītrainie pundurkāmji, Džungārijas kāmji, kā arī Roborovska pundurkāmji.

Kārta: grauzējs (Rodentia)
Apakškārta: peļu radinieki (Myomorpha)
Ģints: garastainās peles (Muridae)
Apakšģints: kāmis (Cricetinae)
Suga: parastais kāmis (Mesocricetus)

Šķirne: Sīrijas zeltainais kāmis (Mesocricetus auratus)- dod dažādas kāmju šķirnes

Apmēram 15-19 cm. Svars apmēram 80- 160 g., svarīgi lai dzīvnieks nebūtu resns, cilindrisks, bet lai ir kompakta miesas būve, un tam izstiepjoties varētu nojaust vidukli.
Dzīves ilgums ir vidēji garš, apmēram no 2-4 gadiem, protams, var būt arī lielāks dzīves ilgums, vai arī pie saslimšanām daudz mazāks.

Šī dzīvnieciņa dzimtene ir Aleppas plakankalne Sīrijā. Kāmjiem ir izteikti mazas priekšķepas, varētu pat teikt vājas pakaļkājas.

Dzīve savvaļā

Pārsvarā dzīvo pļavās un tiek uzskatīti par kaitēkļiem, jo nodara zaudējumus sējumiem. Tā kā dzimtenē pa dienu ir karsts un temperatūra nokrītas tik pa nakti, tad kāmis ir pielāgojies nakts dzīvei. Pa dienu, kamēr karsts, viņš guļ savā mājā- alā, zem zemes, apmēram 40- 90 cm dziļumā. Kāmja celtnē parasti ir vairākas telpas, apmēram 3- 5. Pati lielāka parasti ir krātuve, tur tiek liktas visas barības rezerves.

Nākošā mazākā pēc lieluma telpa parast ir pilna ar zāli, sienu, tur kāmis mīl arī pagulēt, kā arī audzina pēcnācējus un pavada ziemu. Tālāk ir tualetes telpas, kāmjiem higiēna spēlē ļoti svarīgu lomu. Tualetes telpa atrodas relatīvi tālu no pārējām telpām.

Naktī kāmis dodas barības sirojumos. Pārsvarā dzīvnieks dodas ārā starp 1 un 2 un 4-5 atgriežas atpakaļ. Kāmis barības meklējumos mēdz nostaigāt lielus ceļa gabalus, jo viņa dzimtene nav augiem bagāta. Tikai ražas novākšanas laikā, viņš spēj savākt pietiekošā daudzumā barību arī ziemas periodam.

joks par kāmīti--> Jelgavā pārsalis vīrietis stāsta par kāmīšu uzbrukumu

Piektdien ap plkst. 6.00 Jelgavas pašvaldības policijā (JPP) saņemta informācija, ka Pētera un Raiņa ielu krustojumā, autostāvlaukumā, kāds aizdomīgs vīrietis aiztiek tur novietotos spēkratus. Kad pie viņa piegājuši kārtībsargi, vīrietis, kurš izskatījās pārsalis, policistiem sāka stāstīt par kāmīšu uzbrukumu.

Pēc tā viņš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes darbiniekiem, informē JPP pārstāve Sandra Reksce. Iespējams, ka vīrietis vēlējies iekļūt vienā no automašīnām, lai pasildītos. Tiesa, apskatot spēkratus, likumsargi nevienam no tiem nekādus bojājumus nekonstatēja. :D

Mazo dzīvnieciņu plusi


Ja bērns ilgi un neatlaidīgi prasa, lai vecāki nopērk dzīvnieciņu, bet vecāki nav gatavi atteikties no «mājas bez suņa un kaķa» spalvu, putekļu, smakas dēļ, turklāt mājās visa ģimene ir tikai vakaros, iespējamais kompromiss ir iegādāties bērnam kādu no mazajiem dzīvnieciņiem, jo:

· tiem ikdienas steigā vajag mazāk uzmanības;

· tie nav jāved pastaigāties;

· lai uzturētu kādu no mazajiem dzīvnieciņiem, nav jātērē vairāk kā Ls 5 mēnesī (par šo naudu dzīvnieciņam var nodrošināt kvalitatīvu pārtiku);

· dzīvoklī nav specifiskas smakas, ja būrīti tīra vismaz reizi nedēļā;

· bērns, sākot no piecu gadu vecuma, patstāvīgi var pabarot un rūpēties par dzīvnieciņu (būra tīrīšana gan paliks vecāku ziņā);

· bērns, rūpējoties, mācot, dresējot dzīvnieciņu, iemācās būt atbildīgs un savās acīs kļūst lielāks;

· iegūstot mazu dzīvnieciņu, bērns iegūst draugu un rotaļu biedru;

· rūpes par mājas mīluli saliedē ģimeni, tās palīdz veidot bērnam un vecākiem uzticēšanās pilnas attiecības, jo tādas bērnam dāvā dzīvnieciņš;

· visi mazie dzīvnieciņi ir amizanti, bērnam, vērojot to uzvedību, aizmirstas ne viena vien liksta;

· pūkainais draugs sapratīs bērnu, pieliks purniņu un pažēlos, nomierinās un neteiks: «Nu tu laikam pats biji vainīgs...» Bērns jutīsies mīlēts un saprasts un tad, kad negaiss pāri, varēs pieiet pie vecākiem...

Atbildība

Dzīvnieciņš mājās – tas ir ne tikai prieks, bet arī atbildība. Tā ir iespēja bērnam ik dienas rūpēties par savu dzīvnieku – mazajam jāatceras, ka dzīvniekam katru dienu jāieber trauciņā barība. Bērns gan nereti aizmirsīs parūpēties par dzīvnieku, tāpēc vismaz sākumā, līdz bērns pieradīs, rūpes par dzīvnieku jāuzņemas pieaugušajiem. Jau pēc neilga laika viņš pats varēs pilnībā rūpēties par savu draugu.

Samērā īss mūžs

Diemžēl visiem mājas mīluļiem ir daudz īsāks mūžs nekā cilvēkam. Mazie dzīvnieciņi dzīvo no trim līdz desmit gadiem, un tikai daži no tiem nodzīvo ilgāk nekā desmit gadus. Kad mazais draudziņš nomirst, tā bērnam ir vēl viena pieredze. Ir sāpīgi, taču no zaudējuma nav pasargāts neviens. Vecāki var iemācīt bērnam, kā tikt galā ar bēdām.

Kad dzīvnieku tomēr nedrīkst turēt

Aptuveni divu gadu vecumā bērnam var parādīties alerģiska reakcija uz dzīvnieku spalvām.

Pazīmes:

· iekaist acis (tās asaro, niez, kļūst sarkanas),

· parādās izsitumi uz ādas, kas ļoti niez,

· iesnas (deguns tek un tek),

· klepus, apgrūtināta, sēcoša elpa, var attīstīties pat bronhiālā astma.

Ja bērns, kuram ir kāda no pazīmēm, augs kopā ar dzīvnieku, viņš pie alergēna nepieradīs un nejutīgāks nekļūs. Tad gan par dzīvnieciņa iegādi nevar būt ne runas. Alerģija zudīs vien tad, kad tiks pārtraukta saskarsme ar dzīvnieku.

kāmis

Cik nelabvēlīgs kāmim ir audzējs? Cik ilgi viņš ar to sadzīvos? Vai kāmis nomirs, ja viņam ir audzējs?

Atbilde: parasti tie ir ļaundabīgi audzēji, ar tiem nevar sadzīvot.. Diemžēl tos neoperē un nevar izārstēt, tāpēc kāmis agrāk vai vēlāk nomirs.

eiropas kāmis

Eiropas kāmis (Cricetus cricetus) ir kāmju dzimtas grauzējs. Sākotnēji šis kāmis bija izplatīts tikai Ausrumeiropā un Rietumāzijā, taču tagad tas apdzīvo lielāku teritoriju: rietumos līdz pat Beļģijai un austrumos līdz Altaja kalniem un Jeņisejai. Eiropas kāmis, atšķirībā no sava tuvā radinieka zeltainā kāmja, kas kļuvis par iemīļotu mājdzīvnieku, dzīvo savvaļā. Kāmis ir arī viena no vislabāk izpētītajām dzīvnieku sugām (pirmā zinātniskā atsauce publicēta jau 1774. gadā).
Dzīvesveids

Kāmis vislabāk apdzīvo sausas, smilšainas augsnes, kur var bez grūtībām izrakt pazemes ejas, tomēr tas ir sastopams arī zāļainās teritorijās un dažāda tipa tīrumos. Eiropas kāmis ir izplatīts arī pakalnos līdz 500 metriem virs jūras līmeņa.

Eiropas kāmis dzīvo galvenokārt pazemē, kur ierīko mitekļus dažādiem gadalaikiem. Dažas telpas ir savienotas ar eju tīklu. Galvenā telpa var būt samērā liela, bet tās lielums atkarīgs no iemītnieka vecuma. Kāmis ir vientuļnieks, tādēļ katrā alā vienmēr dzīvo tikai viens indivīds. Dažos apgabalos, kur ir īpaši laba zeme un daudz garšīgas barības, nelielā teritorijā var būt vairāku kāmju alas.

Pirms ziemas kāmis patveras alā un rūpīgi aiztaisa ieejas ar zemi. vislielākajā salā Eiropas kāmis pavada ziemas ar zāli izklātā alā. Kaut arī ziemā kāmja ķermeņa temperatūra pazeminās līdz 4 °C, ik pēc dažām dienām tas pamostas un apēd daļu krājumu, kas savākti rudenī.

trešdiena, maijs 05, 2010

anilmals :)

Dzīvnieki (Animalia, Metazoa) ir liela daudzšūnu organismu grupa, kas spēj kustēties un reaģēt uz apkārtējo vidi, barojas, pārtiekot no citiem organismiem. Dzīvnieku daudzveidība ir milzīga (sugu skaits ~2 miljoni), taču suga reti ir viendabīga (monotipiska) visā izplatības apgabalā jeb areālā. Parasti tā sadalās pasugās. Daudziem dzīvniekiem sugas ietvaros novērojams Dimorfisms vai Polimorfisms.